Elke relatie ervaart op een bepaald moment problemen en druk, van ruzie tot problemen met seks of zorgen over geld. Hier behandelen wij de meest voorkomende problemen die mensen in een relatie hebben en hoe deze kunnen worden opgelost.
Argumenten
Zorg voor regels, zoals een time-out nemen, niet vloeken en vasthouden aan het punt. Maak tijd om over eventuele problemen te praten voordat ze zich opstapelen. Vraag jezelf af waar je echt ongelukkig over bent. Argumenten over wiens beurt het was om de vaatwasser te vullen, gaan vaak over diepere zaken die je niet hebt kunnen uiten, zoals woede of verdriet.
Communicatie problemen in je relatie
Sommige stellen hebben verschillende communicatiestijlen, zoals praters versus niet-praters, of mensen die dingen aanpakken door te praten versus mensen die graag met dingen bezig zijn. Andere stellen communiceerden vroeger goed, maar luisteren niet meer naar elkaar, in plaats daarvan proberen ze de lege plekken in te vullen en gedachten te lezen. Soms wordt elk gesprek een strijd.
Al deze problemen kunnen worden overwonnen als het paar bereid is te achterhalen wat er mis gaat en enkele wijzigingen aan te brengen. U kunt dit zelf doen als uw partner er niet met u over wil praten. Vraag uzelf af: “Wat gebeurt er als ik over iets belangrijks wil praten?” “Wanneer heb ik voor het laatst mijn best gedaan om echt te luisteren en mijn partner te begrijpen?” Bedenk eerst wat u wilt zeggen. Kies uw tijd en plaats. Oefen de “spreektijd”, waarbij u elk drie minuten de tijd heeft om ononderbroken te zeggen wat u moet zeggen, waarna uw partner reageert. Gebruik e-mail of schrijf een brief als u iets belangrijks te zeggen heeft waarvoor u de woorden niet kunt vinden. Probeer ‘ik’-uitspraken te gebruiken en vermijd de ander de schuld te geven; als mensen defensief worden, is het moeilijk om goed te luisteren.
Uit elkaar groeien
Het is normaal om in de loop van de tijd te veranderen. Sommige stellen veranderen samen, maar het kan moeilijk zijn als een van jullie het grootste deel van de verandering lijkt te doen. Het is belangrijk om na te denken over hoe je een succesvolle relatie zonder problemen kunt hebben met deze “nieuwe” persoon en niet je energie kwijt bent aan rouwen om de persoon die ze waren. Dit kan opwindend zijn, omdat je nieuwe manieren kunt ontdekken om samen te zijn. Als je met elkaar praat en echt het gevoel hebt dat je als individu verschillende dingen wilt, kan je relatie nog steeds werken, zolang je maar genoeg hebt om je als koppel verbonden te houden.
Ontrouw
Relaties kunnen na verloop van tijd weer worden opgebouwd, maar er is eerlijkheid en bereidheid voor nodig om te reageren op de wonden die zijn achtergelaten. Zaken komen meestal niet uit de lucht vallen, dus het is de moeite waard om tijd te besteden aan het leren van lessen, zoals was jullie allebei eerder gelukkig, sprak je, had je het gevoel dat je de intimiteit kwijt was? Soms zijn deze gesprekken moeilijk en kan het nuttig zijn om met een neutrale derde partij, zoals een vertrouwenspersoon, te praten.
Trauma problemen in je relatie
Levensgebeurtenissen en externe druk kunnen een impact hebben op uw relatie. Sommige mensen kunnen het hoofd bieden door samen te trekken, maar het is net zo gewoon om te ontdekken dat gebeurtenissen je uit elkaar halen. Probeer niet in je eentje te blijven vechten. Laat uw partner weten hoe u zich voelt. Ze realiseren zich bijvoorbeeld misschien niet dat je ’s nachts wakker bent en je zorgen maakt over de gezondheid van je vader, en daarom ben je ’s ochtends chagrijnig. Probeer stressfactoren in het leven te zien als iets waarmee u samen te maken krijgt als “team ons”. Maar onthoud dat in een langdurige relatie andere dingen soms prioriteit hebben en dat is oké.
Waardering
U kunt zich uiteindelijk niet gewaardeerd of verwaarloosd voelen wanneer een partner niet genoeg tijd aan de relatie besteedt, bijvoorbeeld door lange dagen te werken of prioriteit te geven aan kinderen. Bespreek dit. Wat bieden jullie allebei aan de relatie? Hoe werkt de taakverdeling voor jou? Soms gaat het om communicatie, je partner waardeert bijvoorbeeld wat je voor hem doet, maar zegt het niet. Help jezelf gewaardeerd te worden door elkaar op te merken en te vertellen.
Seks
Voor sommige seksuele problemen kan specialistische medische hulp nodig zijn, hetzij via een gesprek met uw huisarts, hetzij via een getrainde sekstherapeut. Hoeveel seks u wilt of hoe u wilt dat uw seksleven eruitziet, kan soms een probleem worden. Het is de moeite waard om na te denken over hoe u met uw partner over seks communiceert en hoe u mogelijk opener kunt praten. Vraag jezelf ook af of de seksuele kwestie een symptoom is van andere problemen in je relatie of dat het heel goed met je gaat, afgezien van dit ene ding. Als dit het geval is, praat dan over wat je wel en niet wilt, en wees aardig en respectvol voor de wensen en verlangens van je partner.
Geld problemen in je relatie
Financiële druk kan voor velen een last zijn. Er werd vastgesteld dat een op de 10 mensen minstens eens per twee weken ruzie maakt met hun partner over geld, schulden of financiën. Het behouden van zaken als schulden bij uw partner kan echter ook voor problemen zorgen in je relatie, zoals wantrouwen. Er is geen goede of foute houding tegenover geld, en sommige mensen zijn van nature spaarders. Als uw houding vergelijkbaar is, is er waarschijnlijk geen probleem. Maar als ze anders zijn, kan dit een bron van spanning in uw relatie zijn. Veel stellen vinden het nuttig om wat gedeeld geld te hebben voor hun gedeelde uitgaven en om enige financiële onafhankelijkheid te hebben.
Verveling in je relatie
De meeste langetermijnpartners doorlopen fasen waarin ze zich vastzitten in een sleur of waarin je van elkaar houdt, maar niet ‘verliefd‘ bent, en het is normaal dat je relatie in de loop van de tijd verandert. Gezelschap, compatibiliteit, gedeelde geschiedenis en iemand door en door kennen zijn vaak de dingen die mensen waarderen in langdurige relaties, maar soms worden deze als vanzelfsprekend beschouwd. Als deze dingen niet genoeg voor je voelen en je meer opwinding wilt creëren, probeer dan na te denken over wat er moet gebeuren, en praat dan met je partner. Probeer een deel van de oplossing te zijn om uit de sleur te komen in plaats van te klagen over de rol van je partner om je vast te houden.
Kinderen
Het is heel gemakkelijk voor ouders om gepolariseerd te raken, waarbij de een de goede agent is en de ander de slechte. Co-ouderschap voelt niet altijd coöperatief als je verschillende stijlen hebt. Dit gebeurt vaak omdat we vaste ideeën hebben die we uit onze opvoeding halen en ervan uitgaan dat dit de norm is. Huisregels die u als gezin eens bent, kunnen nuttig zijn; zoveel mogelijk een consistent standpunt presenteren, kan het scenario van slechte agent / goede agent vermijden. Er is veel bewijs dat kinderen ouderlijke conflicten oppikken, dus het helpt hen als je dit minimaliseert. Onthoud ook dat uw relatie meer is dan uw gezin – u zult een stel zijn, zelfs nadat de kinderen het huis hebben verlaten. Dus probeer tijd voor elkaar te vinden – het zal je relatie ten goede komen en dat is goed voor het hele gezin.