Een relatie met een narcist.

Een relatie hebben met een narcist kan verstrekkende gevolgen hebben voor uw geestelijke gezondheid. En met kenmerken zoals een groots zelfgevoel, gebrek aan empathie, oppervlakkige charme en een gebrek aan wroeging, is het geen verrassing dat deze relaties ongelooflijk giftig kunnen zijn. Je partner heeft altijd gelijk, moet in het middelpunt van de belangstelling staan ​​en kan geen kritiek aan. Klinkt bekend? Je zou een relatie kunnen hebben met een narcist.

Ze zijn aan het controleren

De narcist houdt ervan om alles onder controle te hebben. Mensen verwarren de controle vaak met aandacht, maar het spiraalt vaak en komt op het punt waarop de andere persoon in de relatie zich gedomineerd voelt en minimale controle heeft over hun leven. Vraagt ​​u constant om toestemming om ergens heen te gaan? Houdt uw partner in de gaten waar u bent? Controleer uw berichten?

Het draait allemaal om hen

Ja, het draait allemaal om hen. Ze zijn zo volledig met zichzelf bezig dat niets anders naar binnen kijkt. En als het niet allemaal om hen gaat, zullen ze het zo maken. Een narcist zal worden uitgezet als het gesprek niet over hen gaat, en zal het zo veranderen.

Een narcist mist empathie

Als aan hun behoeften wordt voldaan, kan het een narcist eerlijk gezegd gewoon niets schelen. Ze hebben een totaal gebrek aan empathie voor anderen, zelfs voor hun vrienden, partner en familie. Niet in staat zijn zich te identificeren met hun gevoelens. Denkt niet twee keer na over het misbruiken van anderen om te krijgen wat ze nodig hebben zonder gevoelens van wroeging of schuldgevoel.

Een narcist manipuleert mensen (inclusief jou)

De meesters van manipulatie, narcisten, zijn erg bedreven in het verdraaien van situaties en ze te bewerken, zodat ze krijgen wat ze willen. Een van hun voorkeurstechnieken is gaslighting, waarbij ze je ervan overtuigen dat je opvattingen onjuist zijn, vaak gedurende een lange periode. Ze gebruiken deze techniek om je een waardeloos gevoel te geven, waarbij ze constant je instincten in twijfel trekken, je verward en angstig laten voelen en dat je niets goed kunt doen.

Ze hebben een opgeblazen gevoel van recht

Narcisten geloven dat ze echt speciaal zijn en heel superieur aan de mensen om hen heen. Niemand is zo slim, knap of boeiend als zij. Ze verwachten altijd te krijgen wat ze willen, omdat ze gewoon zoveel beter zijn dan wie dan ook.

Niets is ooit hun schuld

Ze nemen nooit de verantwoordelijkheid voor iets omdat ze niet geloven dat ze iets verkeerds kunnen doen. Liegen, bedriegen, complexe excuses, alles om af te leiden van hoe ze zich gedragen. Voeg hier hun fijne manipulatievaardigheden toe en voordat je het weet heeft de andere partner zijn excuses aangeboden voor een argument dat ze niet hebben veroorzaakt.

Een narcist heeft constante lof en aandacht nodig

Er wordt van je verwacht dat je je partner altijd op de eerste plaats zet en regelmatig hun geweldige prestaties, talenten en uiterlijk erkent, wat ze ook doen. Een narcist moet in het middelpunt van de belangstelling staan ​​en als partner moet je dol op ze zijn. Elk teken van afkeuring of onenigheid met wat ze zeggen, zal niet goed worden ontvangen.

Wat kan je doen?

Getrouwd zijn of een relatie hebben met een narcist is ongelooflijk moeilijk. Een verlaten kan nog moeilijker zijn, maar met de juiste ondersteuning kunt u het doen. Er is veel zelfkennis, zelfbewustzijn en zelfvertrouwen voor nodig om een ​​huwelijk te beëindigen. Praten met een advocaat om uw wettelijke rechten te begrijpen, is een goed startpunt. We adviseren cliënten ook om met vrienden en familie te praten en advies in te winnen. Als u zich door uw partner bedreigd of angstig voelt of als u in een gewelddadige relatie verkeert, vraag dan advies.